Actuele projecten

Momenteel onderhanden zijnde projecten:

Fort Kijkduin, Huisduinen. In dit bijzondere Napoleontische fort assisteerde Kreuger in Kultuur in 2022 bij diverse uitvoeringsprojecten; van inrichten van een mini expositie, het adviseren over een museumdepot tot het helpen met voorbereidingen voor een museale herinrichting.

 

Een museale opname op de staat van het museum binnen het fort stond aan de basis van de projecten.

Haarlemmermeermuseum De Cruquius gaat een nieuw paviljoen bouwen. Naast het historische gemaal verrijst in 2023 een paviljoen waarin het verhaal van de polder na de drooglegging te zien zal zijn. Een verhaal pioniers, niet alleen in het polderen, ook in de luchtvaart, in de woningbouw en in de landbouw en met water.

Kreuger in Kultuur is gevraagd de realisatie van de nieuwe expositie in dit paviljoen te begeleiden, zowel inhoudelijk als organisatorisch.

 


Fort Kudelstaart - pantserkoepel

Fort Kudelstaart in de gelijknamige plaats, is in ontwikkeling tot zeil- en waterfort. Kreuger in Kultuur is gevraagd de verwerving en plaatsing van een pantserkoepel uit de Stelling van Amsterdam op het fort te realiseren. Hierbij staat hergebruik van de koepel als onderdeel van het startgebied centraal.

 

 


Nieuw Guinea expeditie 2023

Na een eerste expeditie naar Nieuw Guinea (Papua Province Republiek Indonesië) in 1999 heeft Kreuger in Kultuur in januari 2019 een tweede expeditie naar dit gebied uitgevoerd. Doel was het nareizen van een reddingsmissie uit 1944 en het mogelijk lokaliseren van een neergestort vliegtuig. In 2023 is een reis naar Sansapor uitgevoerd waarbij een Japanse G4M2 Betty bommenwerper is gevonden.

 Deze expeditie is een samenwerking tussen Kreuger in Kultuur, Papua Diving en Pulk Vision.

 

Over de expeditie van 2019 is het boek KAIS verschenen wat bij de auteur verkrijgbaar is.


Connections NL

In samenwerking met oa TNO en MFIB business game operators organiseerde Kreuger in Kultuur in 2016 - 2022 een tweedaags congres over de toepassing van serious war- en conflictgamen in Nederland voor onderwijs, bedrijfsleven en defensie.

Dit omvatte een programma van sprekers, workshops en discussie en hands-on gamen.

In 2023 zal Connections plaatsvinden in Den Haag bij de Haagse Hogeschool.


Camp Columbia - Brisbane Australië - shared heritage project

Camp Columbia in Wacol, Brisbane Australië, was van de zomer van 1944 tot september 1945 het hoofdkwartier van het Nederlands-Indisch gezag in ballingschap. Vanuit dit, oorspronkelijk door de Amerikanen gebouwde kamp, formuleerde Gouverneur Generaal Huibert van Mook zijn plannen voor de terugkeer van het Nederlands gezag in Indonesië na afloop van de oorlog.

Een samenwerking tussen Museum Bronbeek in Nederland, Kreuger in Kultuur en de Universiteit van Queensland in Australië gaat in een multidisciplinair project (oral history, archiefonderzoek en archeologische opgravingen) dit kamp en hoofdkwartier onderzoeken.

Het project krijgt ondersteuning vanuit het Shared Heritage programma van de Nederlandse Ambassade in Canberra.


Koude Oorlog - herdenkingsweekend

Op Fort Lunet 1 bij Utrecht hebben Menno Heling en Bas Kreuger in het weekend van 22 - 23 oktober de herdenking van 60 Jaar Cubacrisis georganiseerd.

In het fort is in 1960 - 1962  namelijk het Nationaal Commando Centrum van de BB (Bescherming Bevolking) gebouwd, de dienst die Nederland bij moest staan in geval van oorlog of grote rampen.

 

Naast een interessant programma tijdens het weekend met lezingen, gedichten, muziek en workshops, is er een expositie over het Lunet, de BB en de bunker geplaatst en in de bunker aanduiding van de functies in elke ruimte.