Actuele projecten

Momenteel onderhanden zijnde projecten:

Haarlemmermeermuseum De Cruquius gaat een nieuw paviljoen bouwen. Naast het historische gemaal verrijst in 2022 een paviljoen waarin het verhaal van de polder na de drooglegging te zien zal zijn. Een verhaal pioniers, niet alleen in het polderen, ook in de luchtvaart, in de woningbouw en in de landbouw en met water.

Kreuger in Kultuur is gevraagd de realisatie van de nieuwe expositie in dit paviljoen te begeleiden, zowel inhoudelijk als organisatorisch.

 


Fort Kudelstaart - pantserkoepel

Fort Kudelstaart in de gelijknamige plaats, is in ontwikkeling tot zeil- en waterfort. Kreuger in Kultuur is gevraagd de verwerving en plaatsing van een pantserkoepel uit de Stelling van Amsterdam op het fort te realiseren. Hierbij staat hergebruik van de koepel als onderdeel van het startgebied centraal.

 

 


Nieuw Guinea expeditie 2022

Na een eerste expeditie naar Nieuw Guinea (Papua Province Republiek Indonesië) in 1999 heeft Kreuger in Kultuur in januari 2019 een tweede expeditie naar dit gebied uitgevoerd. Doel was het nareizen van een reddingsmissie uit 1944 en het mogelijk lokaliseren van een neergestort vliegtuig. In 2022 zal een derde expeditie volgen.

 

Deze expeditie is een samenwerking tussen Kreuger in Kultuur, Papua Diving en Pulk Vision.

 

Over de expeditie van 2019 is het boek KAIS verschenen wat bij de auteur verkrijgbaar is.


Connections NL

In samenwerking met oa TNO en MFIB business game operators organiseerde Kreuger in Kultuur in 2016 - 2020 een tweedaags congres over de toepassing van serious war- en conflictgamen in Nederland voor onderwijs, bedrijfsleven en defensie.

Dit omvatte een programma van sprekers, workshops en discussie en een hands-on game dag in het TNO gamelab in Soesterberg.

Connections 2020 heeft op 7 december 2020 online plaatsgevonden. In 2021 hoopt de organisatie weer een fysiek congres te kunnen organiseren.


Camp Columbia - Brisbane Australië - shared heritage project

Camp Columbia in Wacol, Brisbane Australië, was van de zomer van 1944 tot september 1945 het hoofdkwartier van het Nederlands-Indisch gezag in ballingschap. Vanuit dit, oorspronkelijk door de Amerikanen gebouwde kamp, formuleerde Gouverneur Generaal Huibert van Mook zijn plannen voor de terugkeer van het Nederlands gezag in Indonesië na afloop van de oorlog.

Een samenwerking tussen Museum Bronbeek in Nederland, Kreuger in Kultuur en de Universiteit van Queensland in Australië gaat in een multidisciplinair project (oral history, archiefonderzoek en archeologische opgravingen) dit kamp en hoofdkwartier onderzoeken.

Het project krijgt ondersteuning vanuit het Shared Heritage programma van de Nederlandse Ambassade in Canberra.


Operatie Food Freedom

Operatie Food Freedom is een beweging om in de Provincie Utrecht meer voedsel uit de directe omgeving te betrekken (een korte keten) en daarvoor duurzaam verbouwd voedsel te gebruiken (gezond en circulair). Hierbij speelt het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie een bijzondere rol door het beschermende karakter van deze oude verdedigingslinie, ooit gebouwd om ons land te verdedigen, nu als bewaker van voedselveiligheid, gezondheid en zelfvoorziening in deze regio.

 

Kreuger in Kultuur helpt de organisatie door de verbinding met het erfgoed te leggen, de Waterlinie in te zetten bij deze voedseltransitie en door burgerinitiatieven met betrekking tot lokaal voedsel te stimuleren en te faciliteren.