Projecten

De afgelopen jaren heeft Kreuger in Kultuur een groot aantal projecten uitgevoerd. Een selectie hieruit:

Haarlemmermeermuseum De Cruquius gaat een nieuw paviljoen bouwen naast het bestaande stoomgemaal.

 

Bij de herinrichting van de vaste expositie in het monumentale stoomgemaal in 2019 - 2020, heeft Kreuger in Kultuur de tekstredactie verzorgd en een aantal educatieve programma's gemaakt.


Tarakan

Het eiland Tarakan, ten oosten van Borneo - Indonesië, is voor de Tweede Wereldoorlog gefortificeerd om de daar aanwezige olie-installaties te beschermen. In het voorjaar van 1942 is tijdens de Japanse invasie van het eiland hard gevochten door het Nederlands-Indisch leger.

Het erfgoed van oorlog nog op het eiland te vinden, is in opdracht van het Ministerie van VWS geïnventariseerd en vastgelegd op Tarakan.nl

 

Kreuger in Kultuur heeft met filmer Fred Pelder, historicus Hans Bonke en interactive designer Derk Dumbar het project uitgevoerd en vorm gegeven.


Fort Kijkduin, Huisduinen. In dit bijzondere Napoleontische fort assisteerde Kreuger in Kultuur in 2022 bij diverse uitvoeringsprojecten; van inrichten van een mini expositie, het adviseren over een museumdepot tot het helpen met voorbereidingen voor een museale herinrichting.

 

 

Een museale opname op de staat van het museum binnen het fort stond aan de basis van de projecten.

 


Nieuw Guinea expedities 1999 - 2019

Na een eerste expeditie naar Nieuw Guinea (Papua Province Republiek Indonesië) in 1999 heeft Kreuger in Kultuur in januari 2019 een tweede expeditie naar dit gebied uitgevoerd. Doel was het nareizen van een reddingsmissie uit 1944 en het mogelijk lokaliseren van een neergestort vliegtuig. In 2022 zal een derde expeditie volgen.

 

Deze expeditie is een samenwerking tussen Kreuger in Kultuur, Papua Diving en Pulk Vision.

 

Over de expeditie van 2019 is het boek KAIS verschenen wat bij de auteur verkrijgbaar is.


Onderzoek Broome

In maart 1942 zijn een negental vliegboten van de Koninklijke Marine en een drietal vliegtuigen van de Indische Luchtmacht en de Indische KLM bij een verrassingsaanval door Japanse jachtvliegtuigen op het Australische stadje Broome in brand geschoten en hebben tenminste 70 passagiers en bemanningsleden daarbij het leven verloren.

 

Kreuger in Kultuur is door de RCE gevraagd onderzoek te doen naar deze aanval en ondersteuning te bieden aan het Western Australia Museum in Perth bij een door dat museum te organiseren duikexpeditie in de zomer van 2021.


Camp Columbia in Wacol, Brisbane Australië, was van de zomer van 1944 tot september 1945 het hoofdkwartier van het Nederlands-Indisch gezag in ballingschap. Vanuit dit, oorspronkelijk door de Amerikanen gebouwde kamp, formuleerde Gouverneur Generaal Huibert van Mook zijn plannen voor de terugkeer van het Nederlands gezag in Indonesië na afloop van de oorlog.

Een samenwerking tussen Museum Bronbeek in Nederland, Kreuger in Kultuur en de Universiteit van Queensland in Australië onderzoekt in een multidisciplinair project (oral history, archiefonderzoek en archeologische opgravingen) dit kamp en hoofdkwartier.

Het project krijgt ondersteuning vanuit het Shared Heritage programma van de Nederlandse Ambassade in Canberra.


WLM 2.0

Voor de Stichting Waterliniemuseum werkt Kreuger in Kultuur samen met Mad River L.E.K. aan de herontwikkeling en herinrichting van het Waterliniemuseum op Fort bij Vechten.

Voor een aantal gebouwen en onderkomens op het fort realiseren wij nieuwe invulling en exposities. Tevens kijken KiK en MR naar gebruik van het terrein en omliggend gebied om het verhaal van 2000 jaar militaire activiteit in Vechten zichtbaarder te maken.


V6 project - burgerparticipatie erfgoed 2017 - 2019

In samenwerking met Buro Menno Heling werkt Kreuger in Kultuur aan het innovatieve V6 project waarin we verspreid erfgoed in landelijk gebied verbinden met verhalen en communities. Met deze bottom-up aanpak vanuit de gemeenschap voor het erfgoed in "de eigen achtertuin" wekken we veel enthousiasme en steun voor behoud van dit erfgoed op. Nieuwsgierig of dit ook in uw omgeving en voor uw erfgoed kan werken? Neem contact met ons op.

Hier de website van V6 in de Nieuwe Hollandse Waterlinie.


Popup musea: bijvoorbeeld Katwijk van Oranje

Katwijk van Oranje is een eerbetoon aan de Soldaat van Oranje en de gelijknamige musical die al jaren op het voormalig Marinevliegkamp Valkenburg speelt.

De maanden oktober en november 2018 stonden in Katwijk helemaal in het teken van het optreden van de Soldaat van Oranje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast evenementen in een grote tent op het strand, heeft de organisatie aan  Kreuger in Kultuur gevraagd een popup expositie in een winkelpand in het winkelhart van Katwijk te realiseren. Low budget is met bruiklenen van origineel oorlogsmateriaal, banners en aankleding met kaasdoek in twee weken tijd een popup expositie gerealiseerd.