Boeken

Begin 2020 publiceerde Bas Kreuger het boek KAIS over een gedurfde reddingsactie in Nederlands Nieuw Guinea in de zomer van 1944.

Een Amerikaanse bommenwerper moest een noodlanding maken, ver achter vijandelijke linies. De bemanning was ten dode opgeschreven, tenzij een reddingsteam de vier bemanningsleden zou kunnen weghalen uit het moeras waarin zij zaten.

 

Een internationaal reddingsteam trok de jungle en moerassen in, bevocht de aanwezige Japanners en wist de crew van de B-25 bommenwerper na drie weken weg te halen uit het gebied.

 

In 2019 ging de auteur samen met vier andere Nederlanders in de voetsporen van het team uit 1944 op zoek naar het wrak van de bommenwerper. Dat resulteerde in een bijzondere ontmoeting.

 

Lees hierover in het boek KAIS wat te koop is bij de auteur, bij het Boekengilde of BOL.com.

REVIEW door Wijnand de Gelder (Traces of War):

 

Je leest vervolgens het verhaal van drie kanten, vanuit het perspectief van de coördinatie van de reddingsactie, van het reddingsteam zelf en van de neergestorte bemanning. Wat het geheel duidelijk leesbaar en goed te begrijpen maakt zijn de overzichtskaarten van het gebied, maar zeker ook de foto’s die een hoop verduidelijken.

Dan volgt het tweede deel van het boek over de expeditie naar het neergestorte vliegtuig, vele jaren na dato. Ook dit verhaal is zeer lezenswaardig. Het gaat over het puzzelen en rechercheren om alle informatie boven tafel te krijgen en op waarde te schatten en dan vervolgens over de expeditie zelf. Ook dit is een verhaal vol avontuur, moed en doorzettingsvermogen. De foto’s zijn ook hier een grote hulp bij het tot leven komen van het verhaal.

 

"KAIS" – de titel verwijst naar de naam van de rivier in de omgeving van de vliegtuigcrash – is zeer goed geschreven, op chronologische wijze waardoor het vlot leesbaar is. Het is door de prettige schrijfstijl moeilijk weg te leggen. De schrijver geeft aan dat het zijn drijfveer is om onbekende verhalen toegankelijk te maken voor een breed publiek. Dat is hem dus zeer goed gelukt. Een kroon op het werk zou een verfilming van dit spannende stukje geschiedenis zijn.


Lezingen

Bas Kreuger verzorgt lezingen van één tot anderhalf uur over onderwerpen gerelateerd aan maritieme geschiedenis, militaire geschiedenis, luchtvaarthistorie en de geschiedenis van de Hollandse Waterlinie.

 

In brede penseelstreken worden de toehoorders meegenomen in de historische ontwikkelingen, gelardeerd met anekdotes, zijsprongen en doorkijkjes naar andere verhalen. Verrassend en onderhoudend.

 

Neem contact op voor meer informatie en mogelijkheden.

 

 

Met veel plezier kijk ik terug op jouw lezing van afgelopen dinsdag.
Ik heb nu beter begrepen hoe het allemaal in elkaar zit. Je bent een begenadigd spreker!
Toen de bezoekers naar huis gingen, hoorde ik veel enthousiaste opmerkingen!

 

Dank, dank, dank

 

Erik van den Berg, Historische Vereniging Albertus Perk